Så ser processen ut vid en skäggtransplantation

Allt fler har fått upp ögonen för hårtransplantationer och de enorma fördelar som finns med denna typ av behandlingar. Ofta väljer man att göra en transplantation då man tappat hår på huvudet men det finns andra tillfällen då det också funkar. Exempelvis kan man använda behandlingen för att få den typ av hårväxt man alltid drömt om. Många män saknar en ordentlig och fyllig skäggväxt och i dessa fall kan man välja att göra en skäggtransplantation. På detta sätt kan man få en permanent skäggväxt och samtidigt vara säker på att resultatet ser naturligt ut. För att förstå hur en skäggtransplantation går till behöver man förstå hela processen, från att man bestämt sig för att utföra transplantationen till vad som händer efter.

Processen före – Saker att tänka på

Då man bestämt sig för att göra en skäggtransplantation bör man först och främst ta kontakt med en hårklinik. Då kan man få hjälp genom en konsultation och gå igenom hur man vill att resultatet ska se ut. Dessutom får man tips och råd att tänka på innan själva skäggtransplantationen genomförs. Några vanliga saker som är viktiga innan transplantationen är:

  • Drick mycket vatten. Genom att dricka mycket vatten innan sin transplantation gör man det lättare för kliniken att ta blodprov.
  • Undvik omega-3, ibuprofen och andra blodförtunnande preparat och läkemedel. Om man har tagit denna typ av preparat nära inpå en behandling ökar man risken för att få blåmärken.

Under skäggtransplantationen

Det första som sker under själva transplantationen är att man får fylla i en hälsodeklaration. Därefter byter man om till klinikens kläder och gör sig redo för själva transplantationen. Med en penna kommer kliniken att markera i ansiktet hur man vill att resultatet ska se ut för att de lättare ska kunna genomföra transplantationen. Efter detta får man lokalbedövning med en luftpistol och sedan påbörjas själva behandlingen.

Vad som händer sen

Efter en skäggtransplantation bör man vara försiktig med att äta fast föda, eftersom mycket käkrörelser kan försämra resultatet av behandlingen. Alkohol och rökning bör även undvikas eftersom detta kan försämra kroppens läkningsprocess. Genom att undvika solljus under de första månaderna kan man också öka chansen att behandlingen blir lyckad. Efter 2–3 månader börjar man se de första tecknen på hårväxt efter sin skäggtransplantation och efter 8–12 månader kan man se det slutliga resultatet.

Eugén Bergqvist
Senaste inläggen av Eugén Bergqvist (se alla)