Nya techbolag i Sverige och EU

De svenska teknikbolagens framgångssaga har fått ett stort genomslag i den internationella nyhetsrapporteringen. De flesta svenskar känner kanske inte till att ledande teknikbolag som till exempel Skype och Spotify har grundats av svenskar. Men faktum är att hela fyra enhörningsbolag (uppstartsföretag värda över 1 miljard dollar) huserar i vårt land. Info om företag i Göteborg finns här.

De flesta kanske tänker på andra europeiska storstäder som London, Paris och Berlin när de läser om lanseringen av store projekt och det snack som omgärdar framgångsrika uppstartsföretag. Det är dock så att Sverige och Stockholm är den plats i Europa som idag har det högsta antalet mjukvaruföretag per capita. På det globala planet överskuggas man endast av amerikanska Silicon Valley.

Skype blev 2005 uppköpt för motsvarande 24 miljarder kronor, bara två år efter att företaget grundats. Spotifys musikapp har tagit musikbranschen med storm och förändrat den i grunden, och företaget King som bland annat har utvecklat spelet Candy Crush värderades vid sin börsnotering 2014 till närmare 67 miljarder kronor.

Den svenska teknikbranschens framgångsfaktorer

Hur blev egentligen Sverige så framgångsrikt inom tekniksektorn, när hela världen blickade mot USA, Kina och andra länder? Här går vi igenom några av de punkter som har gynnat den svenska teknikbranschen.

  • Den begränsade inhemska marknaden ger ett omedelbart globalt perspektiv. Många svenska varumärken såsom Abba, H&M, Volvo och Ikea har blivit omåttligt populära världen över. En anledning till detta är att vår inhemska marknad är väldigt begränsad, vilket gör att svenska entreprenörer ganska omedelbart tvingas blicka ut mot världen. Det tar i genomsnitt mindre än ett och ett halvt år innan ett svenskt uppstartsbolag inom teknikbranschen får ett globalt perspektiv.
  • Svenska entreprenörer är förberedda på att verka globalt. Sverige ligger i framkant internationellt sett vad gäller datakunskaper, höghastighetsinternet och kunskaper i engelska. Detta gör att svenska internetentreprenörer redan från början har alla de verktyg som krävs för att verka på den globala marknaden.
  • Stor tillgång på kapital för investeringar. Många svenska företagare klagar över landets höga skattesatser och låga avkastning på sparkapital. Dessa faktorer har dock tillsammans med vår kultur, där vi har stor tillit och är försiktiga när det kommer till risktagande, gjort att de verkliga guldkornen bland uppstartsföretag inom tekniksektorn inte har några problem att locka till sig investerare. De investerare som investerar sina privata pengar i uppstartsföretag kan dessutom göra gynnsamma skatteavdrag. Till råga på allt har vi ett gediget säkerhetsnät som fångar upp entreprenörer vars bolag går i konkurs, vilket gör att riskerna med att starta ett företag är relativt låga.
Eugén Bergqvist
Senaste inläggen av Eugén Bergqvist (se alla)