Cyklar för barn

I stort sett alla barn älskar att cykla och vill så tidigt som möjligt lära sig att manövrera en cykel på egen hand. Det vanliga är att man börjar med en trehjuling, de flesta barn som är cirka 1,5 år gamla kan använda en trehjuling på egen hand men även äldre barn brukar tycka att det är ganska roligt att cykla runt på en trehjuling eftersom den är så lättanvänd. De flesta barnläkare rekommenderar att barn får sin första barncykel kring 5-årsåldern. Då är både koordination och balanssinne så pass utvecklat att barnet kan lära sig att kontrollera en barncykel på egen hand.

Tänk på följande när du ska köpa en barncykel

Den första barncykeln man köper till sitt barn är ofta en trehjuling. Man ska alltid köpa en trehjuling som är robust och stadig. Det kan vara värt att investera i en lite dyrare trehjuling som inte tippar omkull lika enkelt som billigare trehjulingar. För att testa hur stadig trehjulingen är kan du vicka cykeln i sidled och se hur stadig den känns. När barnet är runt 5 år gammalt kan man köpa en tvåhjuling. Ta alltid med dig barnet till cykelbutiken så att barnet kan testa cykeln innan ni köper den. Just av den anledningen brukar man rekommendera att barncyklar bör inhandlas i fysiska butiker och inte på nätet.

 Säkerhetstänk kring barncyklar

En del föräldrar väljer att köpa en barncykel med stödhjul. Ur säkerhetssynpunkt brukar man dock rekommendera att barnet får lära sig att cykla på en cykel utan stödhjul. Om barnet har stödhjul är det lätt hänt att barnet cyklar för fort och förlorar kontrollen på cykeln. Om det händer en olycka när barnet cyklar så kan hen råka ut för allvarliga skador. Stödhjul har också tendens att få barnet att luta sig åt fel håll i kurvor och det ökar också risken för olyckor.

Vilken utrustning bör en barncykel ha?

En barncykel bör vara utrustad med fotbroms. Det kan vara en god idé att vänta med växlar till barnet har blivit äldre. Vill barnet absolut ha en cykel med växlar så bör man välja ett lågt antal växlar. Barnet kommer att ha fullt upp med att lära sig att kontrollera balansen och att bromsa, om hen dessutom har många olika växlar att hålla reda på kan det ta ganska lång tid för barnet att lära sig kontrollera cykeln. Cykeln ska vara utrustad med belysning och reflexer både fram och bak.

Eugén Bergqvist
Senaste inläggen av Eugén Bergqvist (se alla)