Tre tips för bättre sömn

Svårt att sova? Då är du inte ensam. Sömnproblem finns inom alla åldrar men brukar öka med åldern. Det finns en rad vägar till bättre sömn. Enda sättet att avgöra om de fungerar är att testa.

Våga ändra rutiner och ha tålamod

Vårdguiden, 1177, presenterar ett par allmänna punkter som hjälp till personer för att kunna somna lättare – utan att ta medicin för detta. Det handlar till stor om att kartlägga sina vanor, våga förändra dem och ha tålamod för att se om ändringar kan ge någon skillnad. På hemsidan finns ”sömnskolan” som underlättar denna kartläggning och därmed även kan tipsa om vad som kan göras för att bättre sömn ska uppstå. Sömnskolans första steg är exempelvis att föra sömndagbok för att tydliggöra vilka dagar/kvällar som det är extra svårt att somna – och om det finns några samband.

Skön sömn med Zomnas madrasser

Precis som att det är viktigt med skönt täcke och en passande kudde så är rätt madrass avgörande. Det är däremot något som många inte tänker på utan testar en rad olika knep samtidigt som man försöker sova på en dålig madrass. Det finns flera producenter av mer exklusiva madrasser. Ett av dessa företag är Zomna som erbjuder ”individuellt formgjuten madrass”. Kan de utlova skön sömn med Zomnas madrasser? Nej, inget företag kan lova att alla kunder kommer älska deras produkter. Däremot har företaget en 30 dagars nöjd-kund-garanti som innebär att alla som köper en madrass från företaget kan lämna tillbaka den inom 30 dagar och få pengarna tillbaka.

Hälsokost

Det finns ett flertal hälsokostprodukter som anses hjälpa personer att slappna av och somna lättare. Exempelvis brukar magnesium nämnas i detta sammanhang men även andra mineraler och kosttillskott. Det är däremot viktigt att se skillnaden mellan mediciner och kosttillskott. Mediciner får enbart kallas detta och säljas via apotek efter extremt hårda kontroller. Kosttillskott har inte samma krav på bevis på effekt. Det blir därmed samma krav som vilket livsmedel som helst. Det kan även vara värt att göra en hälsokontroll för att se om vissa värden ligger onormalt hög/lågt och om detta kan ligga bakom sömnrubbningarna. Får du skön sömn med Zomnas madrasser, via ändrade rutiner i vardagen eller hälsokost? Testa och se om det ger skillnad.

Eugén Bergqvist
Senaste inläggen av Eugén Bergqvist (se alla)