Parfymens historia

Parfym väcker känslor, minnen och begär. Dem flesta har en koppling till en särskild parfym och människor har alltid haft en fascination för goda dofter och parfymer. Många tror att parfym och användandet av parfymer är en relativt ny företeelse, men faktum är att människan har brukat olika former av parfym i flera tusen år. Denna artikel kommer att kort berätta om parfymens historia.

Från dem egyptiska faraonerna till Paris fina adresser

Historiker och arkeologer har hittat doftfynd i det gamla Egypten som kan härledas ända bak till ca 4000 år f. Kr. i form av kåda från olivträd som man antar användes till att smörja in på huden så att då tidens aristokrati av både män och kvinnor luktade gott. Dock använde man inte bara kådan till att smörja in sig utan ven som en form av rökelser för att få rum att lukta väl. Då glastillverkningen uppkom i området kring Egypten och Mesopotamien så antar forskarna att man bevarade dåtidens parfym i behållare gjorda av glas. Redan då fanns det så kallade blandare av dofter och parfymera som på order av olika faraoner fick ta fram olika recept och blandningar på parfymer så faraonerna senare kunde använda. Man ska komma ihåg att det var endast utvalda som hade tillgång till parfymer då.

Även smink och andra hudvårdsprodukter fanns tillgängligt och dem rika i Egypten var väldigt fåfänga. Detta finns väldigt starka bevis för detta då man har hittar några lerplattor med så kallade parfymrecept, d.v.s. vilka oljor och örter man blandade. Den kanske mest känna riktiga parfymen från den forna Egypten är den så kallade Kyphi, som egentligen betyder ”Välkommen till gudarna” vilket syftar till den gudomliga goda lukten. Parfymen var en blandning av olika örter och bär och var omåttligt populär även utanför Egyptens gränser. I takt med att samhällena utvecklades och i och med att fler transportmedel kom till så spred sig parfymen till romarna och till det antika Grekland.

I Grekland men också i Rom sågs parfym som något gudomligt och det var få som hade tillgång till den dyrbara varan. Många författare och filosofer skrev om olika parfymer i sina texter som senare har hittats av arkeologer vilket visar vilken viktigt vara parfym en gång var. Parfymen spreds sig över hela Europa och användes av kungligheter och andra aristokrater. I Italien blir parfym en konst och man börjar även använda alkohol i parfymen men vilket senare ska bli standard på alla parfymer. Ordet parfym kommer förmodligen från det italienska ordet perfumo som är en variant av det latinska fumus som betyder rök. Under medeltiden blev parfym ganska vanligt och nu började människor att använda parfym på lite märkliga ställen. Både kvinnor och män som luktade illa av olika anledningar smörjde in det område med parfym för att ta bort stanken. Under 1600–1700-tal införs stora parfymtillverkare och populariteten växer. Under 1900-talet och fram till idag blomstrar parfymbranschen och det finns säkerligen en parfym för var mans smak. Parfym är och var något av en elegant detalj i vardagen och även om parfymen idag är tillgänglig för dem flesta så ses ändå parfym som något fint och lyxigt.

Eugén Bergqvist
Senaste inläggen av Eugén Bergqvist (se alla)