Historiskt använda plagg

Korsetten är ett underklädesplagg som har funnits en lång tid. En del använder en korsett av praktiska skäl medan andra använder en korsett mer av estetiska skäl. Dessutom räknas inte korsetten enbart som ett underklädesplagg numera utan det går även att använda en korsett som en topp i kombination till byxor eller en kjol.

Olika typer av korsett

Många som aldrig använt en korsett är kanske inte medvetna om att det faktiskt finns många olika typer av korsetter. De är anpassade efter olika kroppsformer och behov. Här är några av de allra vanligaste typerna:

 • Överbyst korsetter:
  Detta är den vanligaste typen av korsetter. En överbyst korsett börjar precis under armhålorna, det vill säga över brösten, och går vanligtvis ända ner till midjan eller längre. De korsetter som går ända ner över höfterna var vanligare förr i tiden och räknas idag till retrokorsetter. En överbyst korsett kan man hitta både med och utan axelband och finns i många olika stilar och designer.
 • Underbyst korsett:
  En underbyst börjar som namnet avslöjar under bysten, och går ner till midjan. Den här typen av korsett är vanligare att använda som ett vanligt klädesplagg istället för som underkläder, och brukar då kombineras med till exempel en skjorta eller blus som täcker brösten. Den primära funktionen med en underbyst korsett är att markera midjan.
 • Bustier:
  Bustierna faller ofta under kategorin korsett men påminner mer om än bh eller topp än en korsett. Den saknar också snörning som de flesta korsetter har. En bustier är gjord av ett stretchigt material och kan beskrivas som en lite bredare bh som går ner en bit över magen.
 • Korselett:
  Detta är en mjukare form av en korsett och saknar både snörning och skenor. Den är ännu äldre än korsetten, och liknar mer än underklänning som ger stöd åt kroppen snarare än en korsett. En korselett brukar i regel täcka hela rumpan och har för det mesta strumpebandshållare där man kan fästa sina nylonstrumpor.

Korsetten formar kroppen

Set ursprungliga syftet med korsetten var att forma kroppen. Både tillfälligt under tiden som man bar själva korsetten, men också mer permanent. De mycket tighta korsetterna som användes förr i tiden för detta ändamål hade skenor av stål och snärjdes otroligt hårt runt kvinnornas kroppar. Med tiden gjorde trycket att revbenen trycktes samman och att midjan på så sätt blev smalare.

Reidar Falk
Senaste inläggen av Reidar Falk (se alla)