Kom igång med MTB-cykling

Mountainbikecyklingen har på senare år ökat rejält bland kvinnor, vilket har lett till att allt fler damcyklar för MTB har tagits fram. Du kanske redan har haft ditt första möte med leran och börjar fastna ordentligt för skogen och bergssidorna? Om du är sugen på att hoppa på tåget och införskaffa din första mountainbike har du kommit rätt. Här får du veta allt du behöver om damcykling och MTB. Beroende på vilken typ av terräng man vill bege sig ut i kan man välja olika typ av dämpningar på sin mountainbike, populärt för lite tuffare spår är heldämpade mountainbikes.

Alla behöver börja någonstans, och MTB-cyklingen skiljer sig inte åt från någon annan hobby eller passion, men du bör vara medveten om att leran är som en beroendeframkallande drog. För att komma igång behöver du bara fortsätta läsa, så kommer du rulla omkring i spåret på nolltid!

Färgkodning av MTB-spår

Innan du ger dig ut i spåret bör du kontrollera din cykel och din utrustning. Därefter är du redo att cykla. Du bör vara bekant med märkningen av MTB-spår, vilken påminner om märkningen av skidspår och följer följande system:

  • Grön: Familjevänliga spår med lös eller hård terräng och gradvisa stigningar och lutningar. Spåren är bredare och begränsas inte av hinder eller andra funktioner. Dessa spår är utmärkta för nybörjarcyklisten som vill komma igång med att trampa på pedalerna och lära sig grunderna.
  • Blå: Mellannivå. Blå spår är ofta en övergång till lite mer tekniskt svåra spår, där du till exempel kan stöta på lite skarpare kurvor och lite brantare backar.
  • Röd: Avancerade MTB-cyklister tar sig an de röda spåren vilka ofta har hinder, hopp och branta backar som kräver visst tekniskt kunnande för att ta sig igenom. Du kan även stöta på långa, branta klättringar och dessa spår tenderar att vara längre.
  • Svart: Svarta MTB-spår är för de mest erfarna cyklisterna som far fram i den allra svåraste terrängen. Här behöver du ha ett stort kunnande såväl som ett stort självförtroende.

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och cyklar i MTB-spår som stämmer överens med din förmåga. Detta för att minimera risken för skada på dig eller din cykel. Många spårcentraler erbjuder coaching till dig som cyklist, där du kan lära dig grunderna i mountainbikecykling.

Eugén Bergqvist
Senaste inläggen av Eugén Bergqvist (se alla)