Adidas skor och historian bakom dem

Adidas skor och historian bakom dem

Adidas är ett av världens största varumärken när det handlar om skor. Även i mer generella termer är det troligtvis ett av världens mest kända företag. Skorna från Adidas är populära och bärs över hela världen av såväl professionella atleter, modelejon och fritidsmotionärer. Men hur lyder egentligen historian bakom dem? Här tar vi upp ett antal stora händelser i skoföretagets historia.

1949

Adidas skapas av tyska Adolf Dassler. Detta efter en fejd med brodern Rudolf, som skulle gå vidare med att skapa Puma, ett annat välkänt skoföretag.

1950

Modellen Samba lanseras som träningsskor för fotboll som skulle fungera även i lite kallare temperaturer. Det är inte riktigt vad de används till längre idag, men modellen anses vara en klassiker.

1965

Det här året lanseras modellen Haillet, som senare skulle komma att döpas om efter tennisspelaren Stan Smith. Så småningom skulle tennisspelaren bli slagen av konkurrenter som bar hans ”egna” skor.

1969

År 1969 släpptes skorna Superstar som hip-hopgruppen Run-DMC började marknadsföra på eget bevåg. De påminde om skorna som amerikanska fångar bar i stilen. Adidas tog inte riktigt gruppens PR av skorna på allvar, tyckte de. De lanserade därför en låt som fick titeln My Adidas för att bevisa vilken kraft deras stöd hade. Kort efter att låten lanserades skrev de ett avtal med skoföretaget. Många menar att det här var starten för den kultur av sneakers inom hip-hop som vi ser än idag.

1975

Nu släpptes Nizza, den sko som skulle vara Adidas svar på Converse. Skon utformades som ett prisvärt alternativ för sport- och fritidsaktiviteter, och skulle snart komma att förknippas främst med basket.

1979

År 1979 lanserades Forest Hill som en tennissko. På senare år har skon fått en stark status bland fotbollssupportrar, inte minst i Storbritannien.

1982

Nu släppte man Copa Mundial, som fick sig ett stort skyltfönster under fotbolls-VM 1982. Till dagens datum har över tio miljoner exemplar sålts runt om i världen.

1992

Det här året började man sälja Predator, en modell som uppfanns av tidigare Liverpoolspelaren Craig Johnston. Han hörde av sig till Nike, Reebok, Puma och Adidas med sin uppfinning – men till slut var det alltså det sistnämnda företaget som nappade.

Reidar Falk
Senaste inläggen av Reidar Falk (se alla)