Vet mer om kollektorslangar

Vet mer om kollektorslangar

En kollektorslang kan beskrivas som en slinga, som utgörs av flera slangar, vilka leder energi och värme mellan brunn och hus. Det är åtminstone så som www.bergvarmestockholm.com beskriver det. Det är med hjälp av en kollektorslang som gör att bergvärmepumpen kan förse huset med den energin som skapas under mark.

De är tillverkade i polyetenplast och kommer i varierande dimensioner. Vanligt är att de har en diameter om 32/40 millimeter, men andra storlekar förekommer. En slang som säljs från en butik i Stockholmsområdet kallas för ”markkollektor 40 x 2,4” och kommer i längder mellan 100 och 600 meter.

Fördelar med liggande kollektorslangar

Liggande kollektorslangar kommer med en rad olika fördelar. Till exempel:

  • De är enkla att installera
  • Investeringskostnaderna är relativt låga.
  • Värmefaktorn, på årsbasis, är god.
  • Passar mycket bra för flerfamiljshus, mindre hus samt industrifastigheter i mindre storlek.

Det är framförallt helhetslösningen, bergvärme, som kommer med stora fördelar. För den som byter från ett dyrt värmesystem, säg direktverkande el till exempel, kommer göra stora besparingar på ganska kort tid. På längre sikt blir det åtskilliga tusenlappar som sparas.

Att köpa dem online

Slangarna går att köpa på nätet. Fördelen, som med all annan handel på nätet, är att det är enkelt att jämföra priser. Det räcker med ett par enkla sökningar för att hitta butiker som säljer dessa slangar.

Samtidigt gäller det att veta exakt vad man behöver. Vilken typ av kollektorslang det ska vara, och hur lång den ska vara. När man köper i butik kan man oftast känna sig trygg med att man kan prata med någon som har god kunskap kring produkterna. En del nätbutiker erbjuder visserligen en chattruta där support sitter och svarar snabbt på frågorna. Dock är det långtifrån alla som erbjuder det. Support sker ofta snabbt på kontorstider, men inte alltid under kväller och helger.

Är bergvärme för dig?

Kollektorslangar brukar fungera även med markvärme, sjövärme och jordvärme. Bergvärme är en effektiv lösning – men den är inte det optimala för alla. Borrningen är det som är den största kostnaden. I en del fall krävs så mycket borrning att det knappt blir lönsamt att skaffa bergvärme. Markvärme, sjövärme och jordvärme är även det goda alternativ för den som vill ha en miljövänligare uppvärmning i huset.

Lycka till!

Bo Lindström