Hudvårdsprodukter med hållbara råvaror

Vill du undvika att smörja in huden med mängder av giftiga kemikalier? Varför inte testa att göra din alldeles egen ekologiska hudvård? Det kanske verkar knepigt men det är faktiskt relativt enkelt. Hos företag som exempelvis Organic Makers kan du shoppa allt du behöver för att tillverka din egen hudvård, som till exempel ansiktskrämer, håroljor och mycket mer. De har en enorm receptbank som är lätta att följa. Det finns flera olika sorters produkter inom ekologisk hudvård som du enkelt kan göra själv. I regel pratar man tre typer; oljebaserade, vattenbaserade samt torra produkter. För att förklara det enkelt finns det därtill tre recepttyper; enkel, medium och svår.

Oljebaserad ekologisk hudvård kan du göra själv, dessa produkter innehåller alltså oljor och/eller fetter som saknar vattenlösliga komponenter. Fördelen med de här produkterna är att du inte behöver konservera dem mot mögelangrepp. Om du däremot tillverkar vattenlösliga produkter innehåller dessa ofta även oljor. Eftersom vatten och olja inte vill blanda sig med varandra behöver man då använda ett särskilt emulgeringsmedel.

Exempel på produkter

Innan du kan bestämma dig för om du vill börja tillverka vattenlösliga eller oljebaserade produkter kanske det är bra att veta vilka produkter som ingår vart. Några exempel på produkter som är baserade på olja är diverse ansiktsoljor, rengöringsoljor, håroljor och kroppsskrubb. När det kommer till vattenbaserade produkter har vi istället ansiktsvatten, schampo, deodoranter i flytande form och fuktgeler.

När du väl ska sätta igång och göra egen ekologisk hudvård kan du behöva köpa in lite olika saker för själva tillverkningen. Du behöver bland annat laboratorieglas, spatlar och precisionsvåg. Hos Organic Makers kan du enkelt se exakt vad som behövs och även beställa produkterna hos dem. Förutom att du kan tillverka din egen hudvård finns det även gott om lättlästa recept för egen tillverkning av smink.

Hälsofördelar

Egentligen är det konstigt att vi dagligen smörjer in vår hud med sådant vi aldrig skulle drömma om att äta. Huden är ju kroppens största organ och det vi applicerar på huden kommer ändå in i vår kropp. När du tillverkar din egen ekologisk hudvård kan du känna dig trygg med att ingredienserna är naturliga och hälsosamma för dig och din hud.

Ivar Hermansson
Senaste inläggen av Ivar Hermansson (se alla)