Vilken jaktutrustning behöver jag?

Oavsett om du är 15 år gammal eller 50, finns det få saker här i världen som är lika spännande som att delta i din allra första jakt. För att dagen ska bli så trevlig som den kan bli är det dock helt nödvändigt att du är väl förberedd. Om jakt är något nytt för dig, kan det vara såväl konfunderande som kostsamt att införskaffa all den jaktutrustning som behövs. Vilken utrustning krävs egentligen för att jaga? Här kommer vi att försöka ge ett någorlunda heltäckande svar på denna fråga.

Först bör vi slå fast att ingen jaktutrustning i världen kan garantera dig en lyckad jakt. Utrustad med rätt utrustning har du dock större chanser att nå framgång i skogen. Det finns naturligtvis vissa saker som är ett måste att ha, såsom din jaktlicens. Men vad händer om du under din första jakt plötsligt får äran att fälla ditt första byte? Har du då allt du behöver för ändamålet? Vikten av de rätta förberedelserna inklusive jaktutrustningen, kan inte nog understrykas.

Välj jaktutrustning efter byte

Innan du går och köper all jaktutrustning som hänger på hyllorna i din lokala jaktbutik, bör du känna till vad du vill jaga, hur och var. Vissa jägare använder sig av hundar för att hämta ankor, harar och andra byten. Somliga jägare jagar helt ensamma medan andra jagar i grupp. Urin är viktigt för de som droppar rävurin eller liknande för att dölja sin doft eller för att locka till sig önskat byte. Annan jaktutrustning som kan vara av intresse inkluderar GPS, viltkameror och egentligen alla andra slags produkter för jakt som du kan föreställa dig. Och då har vi inte ens nämnt det närmast oändliga utbud av gevär och ammunition som finns att tillgå.

En bra bössa och varmfodrade kläder är utmärkta när du ska jaga i lite kallare klimat. Samtidigt kan du behöva andra jaktkläder och en viss typ av gevär när du jagar ett annat byte. Om du till exempel skjuter en and med din älgstudsare, blir det inte mycket kvar av fågeln. Du behöver därför välja jaktutrustning utifrån det byte som du för stunden har tänkt jaga.

Aron Eriksson
Senaste inläggen av Aron Eriksson (se alla)