Fördelar med ulltröjor

Mjuka och värmande ulltröjor kan värma både små och stora kroppar. Ull har många bra egenskaper – det har till exempel en förmåga att vara temperaturreglerande och ta till vara på kroppens egen värme, samt att det kan transportera bort fukt från kroppen för att hålla den torr och varm. Läs mer om ullens egenskaper och fördelarna med ulltröjor och andra plagg här.

Ulltröjor passar för stora och små

Ulltröjor är sköna att bära utan att dom sticks, vilket göra att dom passar alla – även små barn. Ull är alltså barnvänligt och har en otroligt värmande effekt, tack vare att materialet har den ganska unika egenskapen att kunna temperaturreglera. Enkelt förklarat innebär det att ullen tar upp värmen som kommer från kroppen, vilken hjälper en att hålla värmen även när det är väldigt kallt ute.

Egenskaper och skötselråd

Det är naturligtvis inte bara ulltröjor som har goda egenskaper, utan ull generellt. Det är ett naturligt material som är skönt mot huden. Ulltröjor och andra plagg av ull har även en absorberande förmåga, vilket även det är viktigt för att man ska hålla sig varm. Ullen drar till sig ånga och fukt från kroppen så att man håller sig torr och ullfibrer kan absorbera fukt upp till ca 30 procent av sig egen vikt, utan att plagget känns minsta fuktigt.

Fårull är vanligt i ulltröjor men det finns även andra vanliga ullsorter som används för att tillverka kläder, så som:

  • Alpackaull
  • Lammull

Ulltröjor och andra plagg behöver dock tvättas och skötas varsamt. Det är viktigt att följa tvättråden om till exempel en tröja behöver tvättas men bra att veta är att det många gånger räcker att hänga ut plagget på vädring för att det ska kännas rent och fräscht igen.

Behöver man ändå tvätta, kanske för att få bort en fläck, är det viktigt att låta plagget plantorka för att det inte ska tappa formen.

Köpa ulltröja

Tröjor och andra plagg i ull är ofta ganska dyra – men håller länge om man sköter dom på rätt sätt. I vanliga klädesbutiker hittar man sällan ullplagg – möjligen finns plagg tillverkade av en blandning av ull och annan textil.

För att hitta plagg av ren ull kan man leta på nätet – här finns modeller för både dam, herr och barn och ett betydligt större utbud när det kommer till stil och utseende.

Aron Eriksson
Senaste inläggen av Aron Eriksson (se alla)