Välj rätt markis till din bostad

Markiser ger ett bra skydd mot både ljus och värme och dessutom kan dom ge huset ett riktigt lyft. Men hur vet man vilken markis man ska välja, och var hittar man dom? Här följer några tips för sig som vill ha ett bra skydd mot solen och hettan som den genererar, vi rekommenderar även ett besök till markisstockholm.nu för att hitta fler.

Fönstermarkis

Den klassiska fönstermarkisen syns på många hus. Den monteras ovanför fönstret och skyddar bra både mot sol och värme när den fälls ner. Det finns mängder av olika modeller att välja mellan, både vad gäller utseende och funktioner. Man kan exempelvis välja en med motor eller en man sköter manuellt, antingen med en pinne eller ett enkelt snöre.

Dom flesta markiser anpassade för fönster fyller samma funktion men finesserna kan alltså skilja sig.

Balkongmarkis

Balkongmarkisen sätts både upp för att skydda mot sol och värme samt ibland för att minska insynen. Utöver det kan markisen skydda mot fukt vilket gör att man kan sitta ute oavsett om det är sämre väder.

Terrass-, och altanmarkis

Att ha en markis över sin terrass eller altan ger ett bra skydd mot alla tänkbara yttre påfrestningar. En klassisk terrassmarkis är av modell större och fungerar mer eller mindre som ett helt tak. Den skyddar alltså även mor regn, vilket gör att man kan nyttja sin uteplats även dom dagar när solen inte skiner.

Beställ skräddarsytt för bästa resultat

Även om markiser finns att köpa i många tänkbara modeller och storlekar kan det vara klokt att specialbeställa en som passar just där du vill ha den. Du får då en skräddarsydd markis som fyller dina behov både vad gäller funktion, mått och utseende.

Vare sig du är på jakt efter en markis att sätta på en balkong i Stockholm eller om du vill ha en att sätta över terrassen i sommarstugan blir resultatet alltid bättre med en anpassad modell.

Montering

Det är viktigt att markiser monteras på ett korrekt sätt. Det är en av orsakerna till att det finns utbildningar (främst i Stockholm) till markismarkör. Har du inte rätt kompetens bör hjälpen köpas in. De flesta återförsäljare säljer paketlösningar där man kan be en montör komma hem för att mäta och inspektera platsen där markisen ska sitta. Därmed kan de komma med råd och därefter ge en tydlig offert på arbetet.

(Vill du utbilda dig? – Det finns även utbildningar i andra städer än Stockholm)

Reidar Falk
Senaste inläggen av Reidar Falk (se alla)