Gör underarbetet rätt – Spacklingen

Gör underarbetet rätt – Spacklingen

Oavsett vilken renovering som ska ske väger underarbetet mycket tungt. Den som slarvar här kommer antagligen får ett dåligt slutresultat. När det kommer till målning och tapetsering av väggar är det framförallt spacklingen och efterföljande slipning man behöver vara noga med, det kan därför vara värt att anlita en professionell via www.målarenstockholm.se om du är osäker.

  • Rengör ytan under

Rengör alltid väggen innan spackling sker. Det kan ske genom att lösa tapetbitar tas bort, målartvätt används och att limrester tas bort. Just lim bör man vara extra uppmärksam på eftersom spackel inte fäster speciellt bra på limrester.

  • Välj rätt spackel

Snabbtorkande spackel eller inte? Spackel för speciella underlag? Det finns ett mycket stort utbud av olika spackel som kan användas vid bredspackling av en vägg. Alla har sina egenskaper och är du minsta osäker på vad som ska väljas är det bästa att fråga en hantverkare eller återförsäljare. Ett alternativ är att välja plastiskt trä vilket används på de ytor som inte är tänkta att övermålas.

  • Ha flera spackelredskap

Bredspackling sker med en bred spackel som därmed applicerar spacklet över en större yta på en gång. Därmed blir det även betydligt jämnare än om en mindre spackel används. Men ha alltid tillgång till flera redskap för att det ska bli ett så enkelt arbete som möjligt. En klassisk mindre stålspackel kan användas för att ta upp spacklet, några breda kan användas för att applicera det och de riktigt små används för detaljerna.

  • Skilj på de olika spackelarbetena

Först ska ispackling ske. Det är när man spacklar igen små hål, sprickor och håligheter. Därefter sker påspackling vilket är när ytan skapas jämn. Sedan kommer bredspackling. Detta är däremot bara nödvändigt om det fortfarande inte är jämnt på väggen.

Bredspackling behöver främst när man efterfrågar en mycket slät yta och där kraven är extra höga. Ska du exempelvis sätta upp en exklusiv tapet kan väldigt små förhöjningar synas igenom. Genom bredspackling läggs spackel på hela ytan vilket därmed gör det enklare att släta ut den.

  • Slipa, slipa och slipa

Ingen spackling sker utan att slipning därefter behöver ske. Detta oavsett om det ispackling eller bredspackling. Använd ett passande slippapper som gärna monteras på en kloss. Därmed riskerar man inte att slipa för mycket på en mindre punkt. Använd först grövre sandpapper varpå du sedan kan minska til mindre grova.

Aron Eriksson
Senaste inläggen av Aron Eriksson (se alla)