Därför är det bra att bära stödstrumpor vid flygresor

Äntligen semester men du kliver av planet med svullna onda fötter. Inte så kul – men det finns en enkel lösning på problemet, nämligen att bära stödstrumpor. Det hårda trycket runt anklar och ben ger cirkulationen en extra skjuts och du kan resa utan att både drabbas av svullnader men också med minskad risk för blodproppar.

Stödstrumpor motverkar svullnad i ben och fötter

Stillasittande i långa stunder försämrar blodcirkulationen och på ett flygplan är rörelseytor, – och möjligheter minst sagt begränsade. Det är heller inte ovanligt med långa flygresor för att nå drömdestinationen och med det kommer också ofta svullnader i fötter och ben.

Stillasittande i kombination med det låga lufttrycket i flygplanskabinen påverkar cirkulationen mycket och det är många som drabbas av detta problem. Bär man däremot ett par stödstrumpor får kroppen hjälp att pumpa tillbaka blodet i benen upp mot hjärtat igen, vilket håller svullna och onda fötter och ben borta.

Minskad risk för blodpropp

Visste du att långa flygresor ökar risken för blodproppar? Redan efter fyra timmar har risken fördubblats och även här kan ett par stödstrumpor vara den avgörande skillnaden. Risken är extra stor för personer som lider av övervikt, personer över 50 år och för gravida. Är du i riskgruppen kan det dessutom vara klokt att tala med en läkare inför flygningen, speciellt om den överstiger 4 timmar.

Tips och råd

Ska du ge dig ut på en lång flygresa är det särskilt bra att bära stödstrumpor. Man kan med fördel sätta på sig dom redan på morgonen och bära dom hela dagen men det finns också andra saker man kan göra under resans gång för att minska svullnaden. Det första är att försöka ställa sig upp lite då och då – och om möjligt gärna gå fram och tillbaka i kabinen. Sitt avslappnat med båda fötterna i golvet och undvik att lägga benen i kors. Rör på fötterna så gott det går även när du sitter ner och se till att ha löst sittande kläder – det enda som ska sitta åt riktigt hårt är strumporna. Ett sista tips är att dricka mycket vatten och undvika alkohol och kaffe. Tänk också på att välja ett par stödstrumpor som passar för dig:

  • Normal eller hög kompression – passar för den som är van att bära stödstrumpor och för den som upplevelser stora problem med svullnader vid flygresor.
  • Lätt kompression – passar för nybörjaren.
Ivar Hermansson
Senaste inläggen av Ivar Hermansson (se alla)