Vad du behöver veta om cashback

Vad du behöver veta om cashback shopping

Att få en återbäring kanske man främst förknippar med att få tillbaka på skatten på sommaren. Men det har kommit ett relativt nytt fenomen som kallas för cashback och mer om vad detta är och innebär för dig som kund kan du läsa om nedan.

Vad är egentligen cashback?

Cashback shopping är helt enkelt en återbäring som du får när du handlar från olika butiker och företag på nätet. Tidigare har företagen/sajterna, erbjudit bloggare, influencers, olika slags jämförelsesajter och liknande, provision för att de ska locka kunder till det egna företaget. Numera finns också cashbacktjänster. Detta fenomen finns därmed alltså endast på nätet, och inte i fysiska butiker.

Idag finns det många olika sajter som erbjuder återbäring för olika slags företag och butiker på nätet så att du som kund ska kunna få tillbaks pengar från många olika slags butiker. Dessa tjänster som sajterna erbjuder är oftast, om inte alltid, kostnadsfria för dig som kund. Det enda krav som de ställer oftast är att du blir medlem på deras hemsida och i deras kundklubb som man kan kalla det, för att kunna ta del av tjänsten.

Hur tjänar man pengar på återbäringsföretag?

Den sajt som du blir medlem i tjänar pengar genom att du som kund handlar i en viss butik eller liknande genom deras hemsida. Den enskilda butiken betalar sedan provision till sajten som ett tack för att de förmedlar kunder till butiken. Sajten delar med sig av denna provision till dig som kund. Denna provision sker i form av riktiga pengar som du får på din sida. När du sedan nått upp till en viss nivå kan du göra en utbetalning från din sida och därmed skicka till ditt bankkonto, som du sedan kan göra vad du vill med.

Hur mycket sajterna får i provision och exakt hur mycket du får utbetalt, är olika från sajt till sajt. Vissa anger en summa i kronor medan andra skriver i procent. Det skiljer sig också vilken nivå, eller summa, som du behöver komma upp i innan utbetalning kan göras.

Ivar Hermansson
Senaste inläggen av Ivar Hermansson (se alla)