Tänk på detta om du ska köpa en begagnad mobil

Mobiltelefonsmarknaden utvecklas i hisnande takt. Varje år släpps en ny modell med snyggare design, bättre hårdvara, snabbare processor och mer minne. Även om många vill ha den bästa mobiltelefonen är det minst lika många, kanske ännu fler, som nöjer sig med förra årets mobiltelefoner.

Vad görs med alla gamla telefoner?

Detta har lett till att det finns en stor marknad för begagnade mobiltelefoner. Det allra vanligaste sättet att få en begagnad mobil är genom familjemedlemmar och vänner. Du köper helt enkelt deras gamla mobil, högst sannolikt för att de vill köpa en nyare. De äldre mobiltelefonerna fungerar alldeles utmärkt och med lite småreparationer kan de fungera som nya. Vi har några tips för dig som har köpt eller vill köpa en begagnad mobil.

Börja med en fabriksåterställning

Detta tar bort allt på mobilen och ser till att den kan börja om från noll igen. Det vill säga det blir som ett blankt ark utan gamla bilder eller information från tidigare ägaren. Därefter behöver du uppdatera telefonen till den senaste versionen av operativsystemet.

Tvätta mobilen

Låt oss säga att mobiltelefonerna är smutsigare än vad du förmodligen tror. Med en trasa och handsprit kan du försiktigt tvätta av telefonen. Detta rekommenderas att göras dagligen för att hålla handhygienen i skick.

Byt skärm

Om skärmen är trasig, vilket inte är helt osannolikt, är det fullt möjligt att byta ut den. Detta kan du antingen göra själv om du är händig eller låta en mobilverkstad fixa åt dig. Det finns många återförsäljare av mobiltillbehör som kan göra detta åt dig också.

Byt batteri

En annan viktig detalj som många glömmer. Batteriet blir sämre med tiden och påverkar även telefonens prestanda. Detta är ytterligare en sak som du antingen gör på egen hand eller låter en mobilverkstad ta hand om åt dig. Med en Iphone rekommenderas att göra detta hos den officiella återförsäljaren.

Litar du på säljaren?

Är det din vän eller släkting som säljer telefonen behöver du säkert inte oroa dig. Köper du en telefon från en okänd person kan det vara bra att kolla upp telefonens serienummer. Denna kan du använda för att se om telefonen har registrerats som stulen eller borttappad och så vidare.

Bo Lindström