Hur hög lön har en psykolog?

Är du utbildad psykolog eller funderar du kanske på att bli? Kanske funderar du då också på hur hög lön en psykolog egentligen har? Dessvärre finns inget rakt svar på den frågan eftersom flera saker kan påverka hur mycket pengar som landar på kontot varje månad – bland annat ålder och erfarenhet samt vilken typ av anställningsform som gäller.

Lön för en psykolog – exempel

Vilken lön en psykolog har kan skilja sig till följd av flera olika saker, bland annat erfarenhet. Någon som arbetat i sin yrkesroll i många år tjänar generellt mer än den som nyligen fått sin legitimation men även andra saker kan påverka nivån:

  • Ålder – ålder och erfarenhet hänger såklart ihop och här syns stora skillnader när det kommer till lön. En psykolog i åldern 18–24 år får ca 30 000 kr i lön medan en i åldern 55–64 år tjänar runt ca 46 000.
  • Region – Det syns även skillnader på lönen i olika regioner – om än inte lika stora som när det gäller ålder och erfarenhet. Däremot finns statistik som visar att lönerna är som högst i mellersta Norrland och lägst i Stockholmsområdet. Kanske är det efterfrågan som gör att det finns en skillnad här – där Stockholm har fler aktiva psykologer än vad stora delar av Norrland har.
  • Privat eller offentlig sektor – En annan faktor som kan påverka lönenivån är om personen arbetar inom privat eller offentlig sektor. Inom den privata sektorn är lönerna ofta högre – i vissa fall med flera tusen kronor i månaden.

Tjäna mer – arbeta som konsult

För den som är utbildad och legitimerad psykolog och sugen på att tjäna mer än inom både privat och offentlig sektor finns även möjlighet att arbeta som konsult för bemanningsföretag. Det innebär, enkelt förklarat, att arbeta på uppdrag i stället för att ha en fast anställning. Med andra ord kan arbetsplatserna variera och lika så uppdragen, som kan vara både korta och långa.

För detta krävs flexibilitet, eftersom uppdragen kan vara spridda över hela landet. En av orsakerna till att det går att tjäna mer är dock just det, så för den som är beredd att ta sig an nya arbetsplatser och uppdrag med jämna mellanrum finns alltså mer pengar att tjäna.

webmaster
Senaste inläggen av webmaster (se alla)