Snabba åtgärder

Snabba åtgärder

Oavsett verksamhet finns ett stort behov av säkerhet för att skydda företagets tillgångar och produktivitet. Även om man har en fullgod försäkring som ersätter stora delar av de värden som äventyrats, innebär det ofta att företaget stannar under flera dagar. Beroende på vad för utrustning man blir av med, kan det handla om enorma kostnader i produktionstapp. För att minimera dessa risker kompletterar många organisationer sin försäkring med diverse företagslarm. Dessa kan utformas utifrån verksamhetens behov och utgör ett effektivt skydd. Vikten av att förstå sitt larmsystem bör man inte trivialisera. Det finns ofta aspekter av företagslarm som man kan ha stor vinst av att förstå.

Snabba insatser ger effekt

Om någonting skulle inträffa är det viktigt att åtgärder sker omedelbart. Ett inbrott kan vara över på bara några minuter vilket många gånger är för kort för att man skall hinna ut och gripa de som tagit sig in. Securitasdirect är unika i det avseendet i och med att de har mycket kort sträcka från larm till utryckning. För den som planerar att ta sig in obehörigt, kan detta innebära en avskräckande effekt då man inte har hur lång tid på sig som helst innan man åker fast. Larmen kan utlösas till följd av en rad olika aktiviteter och hur man utformar just sitt företagslarm är beroende av verksamhetens lokaler och geografi. Kanske är det i första hand en fråga om att larma dörrar och fönster i en verksamhet. En annan behöver istället ha larmkänsligheten i kameror eller detektorer.

Här finns utförlig information om företagslarm och hur de kan hanteras.

Inte bara vid inbrott

Någonting värt att ta upp i samtal om företagslarm är att de även kan användas för att bevaka aktiviteter under dagens verksamhet. Att undvika svinn eller skadegörelse via kameror och detektorer har visat sig gynnsamt i vissa organisationer. Valet av larmsystem är någonting man kan behöva diskutera tillsammans med någon sakkunnig på området. Det finns en rad olika möjligheter att sätta ihop ett komplett system som gör företaget säkert oavsett när på dygnet någonting utsätts. Förutom att företagslarm minimerar risken för inbrott är det också någonting som kan påverka hur försäkringsbolag ser på bolaget och dess ambitioner.

Cyklar för barn

I stort sett alla barn älskar att cykla och vill så tidigt som möjligt lära sig att manövrera en cykel på egen hand. Det vanliga är att man börjar med en trehjuling, de flesta barn som är cirka 1,5 år gamla kan använda en trehjuling på egen hand men även äldre barn brukar tycka att det är ganska roligt att cykla runt på en trehjuling eftersom den är så lättanvänd. De flesta barnläkare rekommenderar att barn får sin första barncykel kring 5-årsåldern. Då är både koordination och balanssinne så pass utvecklat att barnet kan lära sig att kontrollera en barncykel på egen hand.

Tänk på följande när du ska köpa en barncykel

Den första barncykeln man köper till sitt barn är ofta en trehjuling. Man ska alltid köpa en trehjuling som är robust och stadig. Det kan vara värt att investera i en lite dyrare trehjuling som inte tippar omkull lika enkelt som billigare trehjulingar. För att testa hur stadig trehjulingen är kan du vicka cykeln i sidled och se hur stadig den känns. När barnet är runt 5 år gammalt kan man köpa en tvåhjuling. Ta alltid med dig barnet till cykelbutiken så att barnet kan testa cykeln innan ni köper den. Just av den anledningen brukar man rekommendera att barncyklar bör inhandlas i fysiska butiker och inte på nätet.

 Säkerhetstänk kring barncyklar

En del föräldrar väljer att köpa en barncykel med stödhjul. Ur säkerhetssynpunkt brukar man dock rekommendera att barnet får lära sig att cykla på en cykel utan stödhjul. Om barnet har stödhjul är det lätt hänt att barnet cyklar för fort och förlorar kontrollen på cykeln. Om det händer en olycka när barnet cyklar så kan hen råka ut för allvarliga skador. Stödhjul har också tendens att få barnet att luta sig åt fel håll i kurvor och det ökar också risken för olyckor.

Vilken utrustning bör en barncykel ha?

En barncykel bör vara utrustad med fotbroms. Det kan vara en god idé att vänta med växlar till barnet har blivit äldre. Vill barnet absolut ha en cykel med växlar så bör man välja ett lågt antal växlar. Barnet kommer att ha fullt upp med att lära sig att kontrollera balansen och att bromsa, om hen dessutom har många olika växlar att hålla reda på kan det ta ganska lång tid för barnet att lära sig kontrollera cykeln. Cykeln ska vara utrustad med belysning och reflexer både fram och bak.

Vad ingår när man köper ett larm?

Säkerligen har du eller någon du känner råkat ut för ett inbrott. Faktum är att det sker i ungefär en av 100 bostäder – varje år. Även om det materiella värdet inte alltid är särskilt högt, är det känslan av själva intrånget som skapar obehag hos dem som blivit utsatta.

Att ha ett bra hemlarm är A och O för att skydda sig mot ovälkomna gäster. Då larmen skiljer sig väldigt mycket åt från varandra, finns det flera som testat dem för att se deras egenskaper. Här kan du läsa om två de bästa hemlarmen – som vunnit flera tester.

Jämförelse av olika tester

Vi tittar på flera olika tester. Det är inte bara skillnader mellan larmen som förekommer – utan även skillnader mellan testerna. Vissa testare tänker till exempel mer på ekonomin, medan andra tar en större hänsyn till funktionaliteten. Vissa tänker mer på en kombination av de båda. Här tittar vi på företag för att i huvudsak se hur mycket det är som skiljer mellan de olika larmen och företagen. I den här texten skriver vi om ett av de största företagen på marknaden, som blivit testvinnare flera gånger om.

Företaget som vinner flest tester

Det här är ett av de största företagen på svenska marknaden med nästan en halv miljon kunder. Som de flesta andra hemlarm är det möjligt att larma av och på med larmbricka, manöverpanel eller app.

För dig som vill ha särskild trygghet finns möjlighet till skalskydd. Det innebär att larmet reagerar om någon öppnar ett fönster eller en dörr som du försett med magnetkontakt. Eventuella rörelsesensorer är dock inaktiverade i det här läget, som passar utmärkt till som vill känna dig extra trygg när du sover, till exempel.

Fördelar

 • Inre kontroll (att väktare rycker ut vid larm) ingår i grundpaketet
 • Fria väktarutryckningar
 • God support lyfts fram av flera testare
 • Väletablerat företag

Nackdelar

I princip samtliga test vi tittar på tar upp priset som en nackdel. Månadspriset ligger strax under 400 kronor.

Vi kan konstatera att det här larmet har många fördelar. Skalskyddet och de fria väktarutryckningarna är stora plus. Samtidigt är det troligtvis inte särskilt bra för den som vill ha ett budgetlarm. De många fördelarna kommer till ett pris – strax under 400 kronor i månaden.

Cashbacker – nätshopping med återbäring

Nätshoppning med återbäring, erbjudanden och rabatter hos en mängd nätbutiker. Låter det som något för dig? I så fall tycker vi att du ska kolla in nättjänsten Cashbacker. Här ger vi dig en introduktion.

Vad är Cashbacker

Cashbacker är det rätta alternativet för dig som gillar att handla på nätet. Hos oss handlar du med återbäring i över 560 olika nätbutiker med varierat utbud samt kan ta del av erbjudanden och rabatter hos våra samarbetspartners. Vi samarbetar med nätbutiker som säljer varor inom kategorierna: barn, bil, elektronik, hälsa och skönhet, hem och trädgård, kläder och accessoarer, resor, sport och fritid, tjänster och abonnemang samt underhållning. Som du kan se är det ett mycket brett utbud och vi samarbetar dessutom med några av de allra största nätbutikerna i Sverige såsom CDON och Ellos.

Du kanske frågar dig hur det kan komma sig att man kan få återbäring på sina inköp? Kanske låter det för bra för att vara sant? Det fungerar som så att våra samarbetspartners, nätbutikerna, ger oss provision för de inköp du gör via länkarna på vår hemsida. Sedan delar vi denna provision med dig i form av en återbäring. Du kan sedan begära att få pengarna utbetalade till ditt bankkonto. Cashbacker betalar ut pengar till alla svenska banker. Enklare än så kan det inte bli. Dessutom är det helt gratis. Du betalar ingenting vare sig för att registrera dig eller för att använda tjänsten. Däremot kan du få hela 50 kr om du värvar andra medlemmar till Cashbacker.

Internetsida och mobil-app

Cashbacker finns både som hemsida och som mobil-app, allt för att göra din nätshopping enklare. Om du föredrar att göra dina inköp framför datorn rekommenderar vi dig att använda hemsidan cashbacker.se. Den är enkel att använda, du finner snabbt det du söker oavsett om det är en enskild affär eller en viss vara och du finner svar på en mängd frågor, kan läsa recensioner av andra använda med mera.

Om du vill ha ännu mer flexibilitet rekommenderar vi dig att ladda ner Cashbackers mobil-app. På så vis kan du göra dina inköp när som helst och var som helst. Vi uppdaterar regelbundet appen för att den ska fungera så smidigt som möjligt, och vi är självklart lyhörda inför eventuella förbättringsförslag som ni kunder kommer med.

Så registrera dig på cashbacker.se redan idag och få tillgång till alla erbjudanden och rabatter!

Att shoppa vid rätt tid

Shopping kan man välja att göra mer eller mindre smart beroende av hur man väljer att lägga upp det. Bra exempel på lite smartare shopping är att handla julklappar under året istället för att tvingas ut i julhandeln. Många tycker att det är roligt att shoppa inför jul när det är kaos i butikerna och då är det ju bara att fortsätta med det, men för alla som tycker att det är lite för mycket stim och ståj under julhandeln så är ovanstående tips smart att ta till sig. För tips och ingående beskrivning av artiklar är denna en grym shoppingsajt.

Födelsedagspresenter

Utöver julklappar så är födelsedagspresenter en sådan sak som många stress-handlar och det leder ofta till att man väljer ut någonting som känns lite halvbra. Om man istället är öppen för att köpa presenter till sina nära och kära under hela året så är chansen att hitta den perfekta presenten mycket större.

Då majoriteten av alla familjer har familjemedlemmarnas födelsedagar utspridda över hela året så är man alltid i god tid oavsett vilken tid på året det är. Detta är ett av de bästa sätten att shoppa smart, för det är så mycket roligare när man känner att det man köpt är klockrent, istället för att det känns halvbra.

Shoppa när det är rea

En annan bra idé är att passa på när det är rea. Det går precis lika bra att handla presenter på rea som det går att handla till sig själv. Just presenter är roligt att shoppa om de är lite finurliga och för detta kan det krävas att man ger sig ut på lite okänd terräng.

När man ska hitta något som är lite speciellt så kan man behöva lång tid på sig då det kanske inte dyker upp mitt framför näsan på en och då är det toppen att kolla just reor, eftersom det kan gömma sig roliga grejer där.

Kom igång med MTB-cykling

Mountainbikecyklingen har på senare år ökat rejält bland kvinnor, vilket har lett till att allt fler damcyklar för MTB har tagits fram. Du kanske redan har haft ditt första möte med leran och börjar fastna ordentligt för skogen och bergssidorna? Om du är sugen på att hoppa på tåget och införskaffa din första mountainbike har du kommit rätt. Här får du veta allt du behöver om damcykling och MTB. Beroende på vilken typ av terräng man vill bege sig ut i kan man välja olika typ av dämpningar på sin mountainbike, populärt för lite tuffare spår är heldämpade mountainbikes.

Alla behöver börja någonstans, och MTB-cyklingen skiljer sig inte åt från någon annan hobby eller passion, men du bör vara medveten om att leran är som en beroendeframkallande drog. För att komma igång behöver du bara fortsätta läsa, så kommer du rulla omkring i spåret på nolltid!

Färgkodning av MTB-spår

Innan du ger dig ut i spåret bör du kontrollera din cykel och din utrustning. Därefter är du redo att cykla. Du bör vara bekant med märkningen av MTB-spår, vilken påminner om märkningen av skidspår och följer följande system:

 • Grön: Familjevänliga spår med lös eller hård terräng och gradvisa stigningar och lutningar. Spåren är bredare och begränsas inte av hinder eller andra funktioner. Dessa spår är utmärkta för nybörjarcyklisten som vill komma igång med att trampa på pedalerna och lära sig grunderna.
 • Blå: Mellannivå. Blå spår är ofta en övergång till lite mer tekniskt svåra spår, där du till exempel kan stöta på lite skarpare kurvor och lite brantare backar.
 • Röd: Avancerade MTB-cyklister tar sig an de röda spåren vilka ofta har hinder, hopp och branta backar som kräver visst tekniskt kunnande för att ta sig igenom. Du kan även stöta på långa, branta klättringar och dessa spår tenderar att vara längre.
 • Svart: Svarta MTB-spår är för de mest erfarna cyklisterna som far fram i den allra svåraste terrängen. Här behöver du ha ett stort kunnande såväl som ett stort självförtroende.

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och cyklar i MTB-spår som stämmer överens med din förmåga. Detta för att minimera risken för skada på dig eller din cykel. Många spårcentraler erbjuder coaching till dig som cyklist, där du kan lära dig grunderna i mountainbikecykling.

Fördelar med att placera i fonder

Fördelar med att placera i fonder

En fond är i grund och botten en portfölj som innehåller aktier och obligationer. Den kan innehålla allt från ett fåtal värdepapper inom en viss sektor till flera hundra värdepapper inom en mer generell kategori.

Professionell förvaltning och låg tröskel

Det finns betydande fördelar med att investera i fonder. En stor fördel med fonder är att en fond förvaltas av ett proffs på området. Det är förvaltaren som förvaltar hela aktieportföljen, vilket innebär att du inte behöver hålla ständig koll på din portfölj och dess uppbyggnad, eller köpa och sälja värdepapper. Du behöver bara investera dina pengar i fonden och låtar förvaltningen av fonden skötas av en yrkesman som gör detta på heltid.

Den professionella förvaltning du får när du placerar i en fond för oss in på nästa fördel. När du placerar i en fond behöver du inte ha den kunskap som krävs för att förvalta en egen aktieportfölj. De allra flera aktiesparare åstadkommer en avkastning som är sämre än snittet på marknaden som helhet. De flesta av oss saknar den kompetens som krävs för att förvalta en aktieportfölj på bästa sätt, vilket gör att du sannolikt kommer göra stora förluster snarare än stora vinster om du väljer detta investeringsalternativ. Därför bör du spara i fonder.

God riskspridning och låga kostnader

En annan fördel med fonder är riskspridningen. Genom att investera i en fond kan du fördela dina pengar över dussintals eller hundratals värdepapper, även om du bara investerar ett mindre belopp. Denna riskspridning skulle du aldrig kunna åstadkomma med en egen aktieportfölj, såvida du inte har miljontals kronor att placera.

Kostnaden är en annan fördel som talar för fonder. När du investerar i en fond behöver du inte ensam stå för kommissionen, vilket är fallet när du handlar aktier på egen hand. Eftersom provisionskostnaderna fördelas över alla andelar i fonden blir dessa kostnader försvinnande låga.

Ett bra val för dig som vill börja spara i en fond är att välja en bra globalfond. Advisor Världen är en spännande globalfond från det svenska fondbolaget Advisor. Vid behov kan förvaltaren tillfälligt öka exponeringen mot marknaden med upp till 160 procent, vilket ger goda möjligheter till en hög avkastning.

Nya techbolag i Sverige och EU

De svenska teknikbolagens framgångssaga har fått ett stort genomslag i den internationella nyhetsrapporteringen. De flesta svenskar känner kanske inte till att ledande teknikbolag som till exempel Skype och Spotify har grundats av svenskar. Men faktum är att hela fyra enhörningsbolag (uppstartsföretag värda över 1 miljard dollar) huserar i vårt land. Info om företag i Göteborg finns här.

De flesta kanske tänker på andra europeiska storstäder som London, Paris och Berlin när de läser om lanseringen av store projekt och det snack som omgärdar framgångsrika uppstartsföretag. Det är dock så att Sverige och Stockholm är den plats i Europa som idag har det högsta antalet mjukvaruföretag per capita. På det globala planet överskuggas man endast av amerikanska Silicon Valley.

Skype blev 2005 uppköpt för motsvarande 24 miljarder kronor, bara två år efter att företaget grundats. Spotifys musikapp har tagit musikbranschen med storm och förändrat den i grunden, och företaget King som bland annat har utvecklat spelet Candy Crush värderades vid sin börsnotering 2014 till närmare 67 miljarder kronor.

Den svenska teknikbranschens framgångsfaktorer

Hur blev egentligen Sverige så framgångsrikt inom tekniksektorn, när hela världen blickade mot USA, Kina och andra länder? Här går vi igenom några av de punkter som har gynnat den svenska teknikbranschen.

 • Den begränsade inhemska marknaden ger ett omedelbart globalt perspektiv. Många svenska varumärken såsom Abba, H&M, Volvo och Ikea har blivit omåttligt populära världen över. En anledning till detta är att vår inhemska marknad är väldigt begränsad, vilket gör att svenska entreprenörer ganska omedelbart tvingas blicka ut mot världen. Det tar i genomsnitt mindre än ett och ett halvt år innan ett svenskt uppstartsbolag inom teknikbranschen får ett globalt perspektiv.
 • Svenska entreprenörer är förberedda på att verka globalt. Sverige ligger i framkant internationellt sett vad gäller datakunskaper, höghastighetsinternet och kunskaper i engelska. Detta gör att svenska internetentreprenörer redan från början har alla de verktyg som krävs för att verka på den globala marknaden.
 • Stor tillgång på kapital för investeringar. Många svenska företagare klagar över landets höga skattesatser och låga avkastning på sparkapital. Dessa faktorer har dock tillsammans med vår kultur, där vi har stor tillit och är försiktiga när det kommer till risktagande, gjort att de verkliga guldkornen bland uppstartsföretag inom tekniksektorn inte har några problem att locka till sig investerare. De investerare som investerar sina privata pengar i uppstartsföretag kan dessutom göra gynnsamma skatteavdrag. Till råga på allt har vi ett gediget säkerhetsnät som fångar upp entreprenörer vars bolag går i konkurs, vilket gör att riskerna med att starta ett företag är relativt låga.

Fonderna hos Advisor fondförvaltning

Advisor fondförvaltning har som främsta affärsidé att förvalta deras kunders PPM-fonder. Efter några år på marknaden valde de även att starta upp två egna fonder. Sedan dess är alltid kundernas PPM-innehav till viss del dessa fonder. Detta gör att Advisor skapat en differentiering och möjlighet till snabba förändringar i investeringarna. Genom egna fonder kan de göra direkt aktieförändringar medan de i investeringar i andra fonder får förlita sig på fondbyten. De två fonderna som Advisor förvaltar skiljer sig på ett flertal punkter:

Advisor Världen

Detta är en aktiefond som är ”dagshandlad”. Det betyder att kursen på fonden sätts efter börsens stängning och att man därmed köper till den kurs som då räknas ut. Precis som namnet avslöjar sker investeringarna globalt utan att ha något fokus på en speciell geografisk del. Man har valt att sätta gränsen för investeringar till 130/30 vilket betyder att det är en så kallad 130/30-fond. Det betyder att gränsen för att öka investeringar mot en viss marknad kan ske upp till 160%. Någon hänsyn till enskilda aktiernas totala vikt mot index behöver inte ske utan fokus är istället avkastning och att följa resterande regler kring investeringarna.
De som har sin PPM-förvaltning via Advisor investerar automatiskt i denna fond. En annan väg att investera i fonden är att köpa fonder via Fondmarknaden alternativt Nordnet. Detta eftersom dessa två fondtorg har samarbete med Advisor och därmed erbjuder deras fonder.

Advisor Multihedge

Advisor Multihedge är en fond-i-fond. Med det menas att denna fond består av delar av andra fonder. Medan Advisor Världen investerar i aktier är det alltså fonder som man investerar i med denna fond.
Främst är det fonder inom Europa som man valt att investera i men det finns ingen regel som säger att man inte får se utanför Europas gränser i jakten på intressanta hedgefonder. I grunden ska det vara mellan 15 och 25 fonder i innehavet. Det finns även en regel på att en fond inte får övergå 10% av fondens hela innehav.
Tanken är att investera brett för att därigenom nå en så låg korrelation som möjligt. Därmed väljer man hedgefonder som är aktiva inom helt olika branscher. I likhet med Advisor Världen kan denna fond handlas via Nordnet och Fondmarknaden.

Handla skor online

Att köpa skor till bra pris är någonting de flesta av oss blivit bortskämda med. Allt fler väljer att göra sina klipp på nätet där utbudet är näst intill utan gränser. Dessutom har priserna kommit att bli allt billigare! En spekulation är att man sänker priserna då man inte har de kostnader de vanliga butikerna står med. Som näthandel har du inget behov av en dyr lokal inne i stan, och du kan hantera lagret med klart färre personal. Detta gör att nätbaserade skobutiker kan anpassa sig efter sina kunder på ett sätt som få andra kan.

Senaste skon

Det var en tid när man var begränsad till det sortiment som fanns i stadens butiker. De som bodde på en mindre ort kunde därmed inte variera sig i någon större utsträckning. För att hitta moderna skor och nya, mindre, kollektioner var man tvungen att åka långt! I vissa fall utomlands. I och med att handeln nu för tiden inte har några större begränsningar i fråga om geografi, kan man hitta det mesta på nätet. Butikerna håller alltid öppet och man kan inte hitta någon begränsning i utbudet. Skulle man stöta på en butik som saknar varorna du säker, finns alltid fler att välja bland.

Någonting man bör ha med sig är att priset inte är allt! Det finns en hel del outlet-butiker för den som främst vill spara pengar, men det är också viktigt med bra leverans och service! Det finns en stor erfarenhet av att ge service som ebutik. Vissa av de svenska aktörer som säljer kläder eller skor har tagit fram hela strategier för att du som kund skall känna dig välkommen och omhändertagen på webbplatsen. Snabba leveranser och en personlig stil är också faktorer som väger in. Över tid har man kunnat se att kunder helst av allt köper från Sverige om de kan. Orsakerna kan vara priser, valutaomräkning, tullregler eller snabbhet osv. Det går inte att säga vad som drar mest. Dock vet vi att ehandel gjort succé hittills! Ingenting indikerar att detta skulle avta.